Menu Close

Terima Kasih

kerana mempercayai dan membeli dari kami

Saudagar Tualang

Pengalaman Pengguna?

Kami ingin menjemput tuan puan like, follow dan comment media sosial Saudagar tualang

Siapa yang mesti amalkan madu ini?

Pelajar

Sangat membantu meningkatkan memori dan kesegaran otak

Pesakit Diabetes

Mengikut kajian terkini, madu sangat baik untuk mengawal gula dalam darah

Wanita Menopous

Madu terbukti melegakan ketidakselesaan wanita berumur yang sudah menopous

Ikhtiar Zuriat

Madu menstabilkan hormon, meningkatkan kesuburan dan sperma.

Pesakit Jantung

Mengelakkan pembuluh darah tersumbat serta meningkatkan kadar enzim antioksidan pada tisu jantung.

Blog & Tips

1. Kandungan asid fenolik dan flavanoid Madu Tualang lebih banyak berbanding madu Manuka New Zealand dan madu tempatan Malaysia yang lain (Kishore, 2011)… Baca lagi

2. Kajian mendapati madu Tualang sangat membantu meningkatkan sel memori otak (Othman Z, 2015),

3. Madu Tualang dapat bertindak sebagai antibiotik semulajadi (Hern Tze Tan, 2009)

4. Madu Tualang meningkatkan sistem pertahanan dan imunisasi tubuh (Sarfraz Ahmed, 2017).

5. Antara keistimewaan Madu Tualang adalah kesan antimikrob, anti-radang, anti-oksidan, anti-mutagenik, antitumor, dan anti-diabetis, sebagai bantuan penyembuhan luka. (Sarfarz Ahmed, 2013)

6. Berdasarkan kajian yang diterbitkan oleh Journal of Food Sciences tahun 2011 bertajuk “Phenolic Acid Composition and Antioxidant Properties of Malaysian Honeys” saintis mendapati bahawa madu Malaysia (madu Tualang) adalah madu yang paling kaya dengan asid fenolik dan sebatian flavanoid, yang mempunyai kesan anti-oksidan.

7. Lebah Tualang adalah spesis lebah madu terbaik, liar, dan terbesar dunia. Ia hanya hidup di kawasan hutan hujan Khatulistiwa. Sehingga ke hari ini tiada yang mampu menternak lebah tualang di mana-mana negara pun.

8. Lebah Tualang tidak perlu diberi makan air gula “sugar feeding”, berbeza dengan madu ternak.

9. Kajian mendapati lebah Tualang mendapati terdapat spesies bakteria baik (probiotik) lactobacilli yang sangat tinggi! Lactobacillus spp (64.15%), diikuti oleh Lactobacillus kunkeei (34.85%). (Aween MM et al. American Journal. 2012)

10. Lebah Tualang mendapatkan sumber makanan dari nektar bunga Hutan Tertua Dunia yang kaya dengan 40 000 spesies tumbuhan.

Sumber: Jabatan Penyelidikan Quadmeds

Apabila populasi lebah dunia menurun dengan cepat, banyak pengeluar madu telah beralih untuk menghasilkan campuran madu palsu untuk mendapat keuntungan.

Menurut makmal makanan di US yang telah menganalisis banyak pilihan jenama madu, lebih dari separuh menunjukkan tanda-tanda pemalsuan.

Pemalsuan melibatkan penambahan gula yang lebih murah ke madu seperti gula bit, gula jagung atau gula beras, namun masih melabelkan produk akhir sebagai madu asli yang tulen.

Apa yang mereka lakukan adalah (contohnya) mereka mengambil madu Cina, diproses melalui penyaringan, dan kemudian ditambahkan dengan pollen madu Argentina, kemudian, terhasil madu Argentina palsu.

Rujukan: Daily Co Uk

Dalam memastikan pengguna mendapat Madu Tualang 100% Asli dan Berkualiti Tinggi, Madu Quad telah menjalankan ujian dan semakan daripada pelbagai agensi seperti KKM MeSTI, UNIPEC UKM & Genom Malaysia.

Dalam masa yang sama, Madu Quad juga menepati Piawaian Codex Standard For Honey 12-1981

Berikut Antara Pensijilan yang telah diperoleh :

 • KKM FOSIM No. B05P1130908-009269
 • Quarantine Certificate: 2013.1.025.0110.E.000558
 • Halal LPPOM PUI00120048130608
 • Makmal UNIPEQ UKM No. Ref.: ULUKM/10120/14(S)
KKM MeSTI
UKM UNIPEQ
Genome Malaysia

Sifat antioksidan dan antibakteria madu membantu meningkatkan sistem pencernaan dan meningkatkan imuniti. Ia juga merupakan pemangkin antioksidan yang sangat efektif menyingkirkan radikal bebas dari tubuh. Radikal bebas boleh merosakkan sel dalam badan

Selain itu, salah satu fungsi madu adalah aktiviti Anti-radang dan imunomodulator. Keradangan kronik dapat menghalang penyembuhan dengan merosakkan tisu. Madu dapat mengurangkan tindak balas keradangan. Ia terbukti dengan ujian pada (model) haiwan, kultur sel, dan klinikal.

Kandungan fenolik dalam madu bertanggungjawab untuk kesan anti-radang. Sebatian fenolik dan flavonoid ini menyekat aktiviti pro-radang seperti COX-2 dan iNOS.

Madu juga meningkatkan limfosit T dan B, antibodi, eosinofil, neutrofil, monosit serta penghasilan sel NK yang membunuh sel dijangkiti virus dalam tubuh.

Tambahan lagi, madu adalah agen penyembuhan luka tertua yang diketahui oleh manusia apabila beberapa bahan kimia moden gagal dalam hal ini.

Penyelidikan eksperimental menggambarkan lebih banyak dokumen yang menyokong penggunaannya dalam penyembuhan luka kerana bioaktivitinya termasuk aktiviti antibakteria, antivirus, anti-radang, dan antioksidan.

Madu mendorong leukocytes untuk melepaskan cytokines yang mula membaiki tisu. Selanjutnya, ia mengaktifkan tindak balas imun terhadap jangkitan.

Madu mendorong penghasilan antibodi. Banyak bukti menunjukkan keberkesanan madu dalam pengawalan dan rawatan luka serta kecederaan akibat kebakaran.

Tidak syak lagi madu mempunyai kekuatan untuk membunuh bakteria. Kajian menunjukkan bahawa ia berkesan terhadap puluhan jenis strain, termasuk E. coli dan salmonella. Madu Manuka New Zealand dan madu Tualang Malaysia telah terbukti berkesan melawan bakteria staph dan H. pylori; bakteria pencernaan yang boleh menyebabkan ulser peptik.

 

Rujukan: National Institute of Health, CNN

PAKEJ BORONG

5 KG

RM 579

Klik button di atas untuk membeli

PAKEJ VIP

2 x 1 KG

RM 240

Klik button di atas untuk membeli

PAKEJ BASIC

1 KG

RM 120

Klik button di atas untuk membeli

Allah SWT menyatakan:
''Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah: ''Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, pohon-pohon kayu dan tempat-tempat yang dibuat manusia''

Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat penyembuh bagi manusia.

Sesungguhnya, pada yang demikian terdapat tanda-tanda kebesaran Tuhan bagi mereka yang memikirkan.”
Surah An-Nahl (Lebah)
Ayat 68-69

Soalan Lazim Pelanggan

 1. Pelajar : bagi meningkatkan memori dan ketajaman minda. ( Sumber )
 2. Kanak-kanak: bagi meningkatkan antibodi dan imuniti melawan virus penyebab sakit. ( Sumber )
 3. Pesakit Jantung: mengelakkan pembuluh darah tersumbat serta meningkatkan kadar enzim antioksidan pada tisu jantung. ( Sumber 1 / Sumber 2 )
 4. Pekerja: bagi melancarkan aliran darah dan mengembalikan kesegaran tubuh. ( Sumber )
 5. Ikhtiar Zuriat: bagi menstabilkan hormon, meningkatkan kesuburan dan sperma. ( Sumber )

Boleh dengan syarat:

 1. Hanya madu asli
 2. Dengan cara / dos yang betul
 3. Rujuk pakar  pemakanan (dietitian) bagi kepastian

Sila baca tulisan ini untuk maklumat lanjut: https://saudagartualang.com/panduan-pengambilan-madu-untuk-pesakit-kencing-manis/

Tidak. Team Madu Quad menggunakan kaedah lestari yang tidak merosakkan sarang tempat tinggal lebah.

Kami hanya mengambil madu dari bahagian honey cell. Supaya habitat lebah tidak terancam.

Secara umumnya madu selamat diambil oleh semua lapisan umur bermula 1 tahun.

Secara umumnya jika disimpan dengan bersih dan betul, madu asli tiada tarikh luput atau mengambil masa yang sangat lama untuk luput.

Madu akan alami proses kritalisasi dalam tempoh tertentu dan selamat dimakan.