Menu Close

Khasiat Madu Tualang (Lebah Liar) yang Cuba Disembunyikan

1. Kandungan asid fenolik dan flavanoid Madu Tualang lebih banyak berbanding madu Manuka New Zealand dan madu tempatan Malaysia yang lain (Kishore, 2011)

2. Kajian mendapati madu Tualang sangat membantu meningkatkan sel memori otak (Othman Z, 2015),

3. Madu Tualang dapat bertindak sebagai antibiotik semulajadi (Hern Tze Tan, 2009)

4. Madu Tualang meningkatkan sistem pertahanan dan imunisasi tubuh (Sarfraz Ahmed, 2017).

5. Antara keistimewaan Madu Tualang adalah kesan antimikrob, anti-radang, anti-oksidan, anti-mutagenik, antitumor, dan anti-diabetis, sebagai bantuan penyembuhan luka. (Sarfarz Ahmed, 2013)

6. Berdasarkan kajian yang diterbitkan oleh Journal of Food Sciences tahun 2011 bertajuk “Phenolic Acid Composition and Antioxidant Properties of Malaysian Honeys” saintis mendapati bahawa madu Malaysia (madu Tualang) adalah madu yang paling kaya dengan asid fenolik dan sebatian flavanoid, yang mempunyai kesan anti-oksidan.

7. Lebah Tualang adalah spesis lebah madu terbaik, liar, dan terbesar dunia. Ia hanya hidup di kawasan hutan hujan Khatulistiwa. Sehingga ke hari ini tiada yang mampu menternak lebah tualang di mana-mana negara pun.

8. Lebah Tualang tidak perlu diberi makan air gula “sugar feeding”, berbeza dengan madu ternak.

9. Kajian mendapati lebah Tualang mendapati terdapat spesies bakteria baik (probiotik) lactobacilli yang sangat tinggi! Lactobacillus spp (64.15%), diikuti oleh Lactobacillus kunkeei (34.85%). (Aween MM et al. American Journal. 2012)

10. Lebah Tualang mendapatkan sumber makanan dari nektar bunga Hutan Tertua Dunia yang kaya dengan 40 000 spesies tumbuhan.

Sumber: Jabatan Penyelidikan Quadmeds


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *